martes, 27 de noviembre de 2018

RECORDANT : PRIMERS DOCUMENT DEL TEMPLE

                       TORROELLA,  EL  SEGLE  XIV


Recordat en :
" Les Crítiques d'en Jussà"
Per: Jaume Costajussà
------------------------------------
...Fonament d'aquella asservació per la recriminació del bisbe, la tenim vuit anys més tard en una altre visita pastoral. Fou el bisbe Guillem de Vilamarí, nebot del seu antecesor, qui féu la visita i expressà que en Ramon Dalmau, qui cobrava els delmes en aquells anys, havía pagat una capella i establert un benefici a l'altar de Sant Joan ( capella de l'absis ), i en Perico de Llavià, possiblement fill de Pere, i donzell, n'havía establert un altre, i havía de pagar una llàntia que cremava davant de l'altar  de la Mare de Dèu. Els que ens fa suposar que la nova església devia ser començada en aquélla dècada.

A les actes corresponents a les visites pastorals que es feren al llarg de diferents anys, pel que respecta a l'estudi sobre la fàbrica del temple, podem recollir una certa orientació de procés seguit en la seva construcció. Són notícies breus, que cal espigolar entre ratlles, ordres imposades pel bisbe al trobar certes irregularitats i mals condicionaments de capelles i altars o en noves construccions o reparacions que calía fer.

L'estudi arquitectònic ens permet, dintre aquelles ordenacions del visitador, recopilar com es va portar a cap al llarg dels segles l'estructura i aixecament de la nova fàbrica del temple.

Aquestes obres foren interrompudes al llarg de la seva construcció per les guerres, amb les consegüents ocupacions forasteres de la vila, plagues diverses, com el colera, fam, falta de recursos monetaris i finalment s'hagué de recórrer a la caritat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario