miércoles, 28 de noviembre de 2018

RECORDANT : ARQUITECTURA

                EL MONUMENT


Entre els anys 1.306 i 1.314, s'aixecà a Torroella un nou temple; per falta de lloc dintre la Sellera, es va haver de bastir per damunt la vella església romànica...

L'estructura arquitectònica, de la petita catedral torroellenca correspón al gòtic català que imperà en aquells anys, sobri i auster en ornaments, però sí grandiós i atrevit per les seves dimensions i per l'amplada de la seva nau; sense dubte per l'estructura i el volum de l'església que en un principi romania dintre, dificultaría per les bastides, els xindris i el pas al seu entorn per les obres, a semblança de la construcció de la Catedral de Girona.

Ès una construcció pròpia dels temples mendicants, coberta amb voltes arestades, absis poligonal i capelles en tot el voltant entre contraforts.

EL PRESBITERI
----------------------
En aixecar-se el nou temple es va respectar l'altar Major, el presbiteri i la capsalera de l'absis de la primitiva església. Al llarg dels anys anaren recollint les vicisituts i canvis soferts en aquell altar i en el seu retaule, fins que a l'any 1.607 es trobà noticia que és enderrocat i s'aixca un altre presbiteri, mentre s'hi tornaría a muntar l'últim  que havíen construït de nou pocs anys abans. Tot el conjunt de l'església devía ser acabat en el seu interior i la datació que es tingué més aproximada es trobà en una de les claus centrals de la volta de la nau, que ostentà l'any 1.605.
                RECORDAT EN "LES CRÍTIQUES d'EN JUSSÀ

                                 ( Continuarà)


No hay comentarios:

Publicar un comentario