domingo, 3 de junio de 2018

RECORDANT : ESTAMPES CIUTADANES Per: J, COSTAJUSSÀ OLIVER

                              NOCES A L'ESTIL DE L' EPOCA





Avui, recordat en:
LES "CRÍTIQUES d'en JUSSÀ
Per: Jaume Costajussà
-----------------------------------------
Hi hagué un esdeveniment en la familia Domènech, en el qual es van celebrar tres casaments a la vegade, dintre la mateixa familia. Es van concentrar, pel cap més baix, 36 tartanes en el carrer de Lacy per a acompanyar els contraents i els invitats a la cerimònia, però aixó es purament anecdòtic, ja que la part més interessant i el bó del cas és la forma que va anar pels núvis el día de la boda i les hores següents. Era el que es feia quan es casava la gent del camp, els fills de les families que tenían bestiar, o animals que exigien una atenció diària.
Al matí es llevaven a les sis. Abans de tot la munyida i la neteja de les quadres, donar menjar menjar al animals i anar a passar la llet als clients que ja l'esperaven. Cap al migdia s'amanien i es posaven a punt: vestit de cerimònia, ( el millor que teníen si no podía ser nou), i cap a l' església a celebrar la boda. Després es reuníen tots i es feia el banquet.
Ja se sap que el pollastre era el "rei" de la festa, perqué només s'en menjava per la festa major i en grans celebracions. No quedava després gaire temps del banquet familiar. A mitja tarda, altre vegade a la feina: tornar a munyir, tornar a netejar i tornar a repertir llet. Tothom hi anava a la broma, ningú se'n escapava, nit núvis, nit núvis...
A la nit, les parelles( i en aquest cas de les tres bodes, en un dol día, també va anar així), cap a Barcelona. Però a las sis del matí, ja tornaven a ser a la vaquería, per a continuar com cada día, el cicle laboral de sempre.
En aquest cas, "la nit de noces", començaría posiblement allà a les 10 del matí del día següent de la cerimònia, quan després del treball hi havía una mica d'assossec.

No hay comentarios:

Publicar un comentario